Ortodontie

Ortodontie

Ce este ortodontia?

Ortodonția este o specialitate stomatologică ce are ca obiect corectarea poziției dinților pe arcadele dentare și, în general, a anomaliilor stomatologice. Ca sa  fie remediate aceste neajunsuri, medicul recomandă purtarea unor aparate ortodontice care  funcționează prin aplicarea unei presiuni ușoare asupra dinților și maxilarelor, corectând în timp defectele.

De ce este necesară purtarea unui aparat dentar ortodontic?

Tratamentul ortodontic nu îmbunătățește numai aspectul estetic, dar influențează si sănătatea dinților. Dinți înghesuiți sau strâmbi nu pot sa fie curățați corespunzător și de aceea ei pot deveni depozite de bacterii, care să provoace ulterior carii. Modul  în care mestecăm alimentele influențează sănătatea dinților și a sistemului digestiv, așa că niște dinți aliniați corect vor procesa hrana corect și vor permite păstrarea unei igiene orale cât mai bune.

Cum funcționează aparatele ortodontice mobile?

Se numesc aparate mobile deoarece ele pot sa fie scoase atât de doctor cât și de pacient. Ele se fixează pe arcadele dentare cu ajutorul unor croșete sau gutiere, iar cu ajutorul unor șuruburi sau elemente din sârmă se asigură deplasarea dinților spre poziția corectă. Aceste aparate dentare se poartă în permanență, unele putând fi scoase în timpul meselor. O alta categorie de aparate mobile o reprezintă  aparatele funcționale. Acestea se mișcă în cavitatea bucală, astfel că pacientul trebuie să stea cu gura închisă atunci când le poartă. De obicei, ele se folosesc în timpul nopții, sau atunci când pacientul nu e nevoit să vorbească.

Ce este un aparat ortodontic fix?

Aparatul fix este un dispozitiv complex și scump, ce poate fi pus și scos doar de către medicul stomatolog. Acesta se fixează cu ajutorul unor inele (numite bracket-uri) realizate din diverse materiale precum metalul, ceramica sau plasticul. Aparatul funcționează datorită unui arc ce împinge dinții spre poziția dorită.

Ce este contenția?

Din momentul în care îndepărtăm aparatul, dinții au tendința de a reveni la poziția de dinaintea tratamentului, de aceea este nevoie de acest procedeu, care asigură stabilizarea dintelui pe poziția corectă și o reechilibrare musculară.