Endodontie

Endodontie

Ce este tratamentul endodontic (tratamentul de canal) ?

Endodonția este o specialitate stomatologică, care urmărește tratarea afecțiunilor pulpei dentare, adică a nervului și a ligamentelor care se află în interiorul dintelui. Dintele sănătos nu este o structură compactă, el este făcut din mai multe straturi. La exterior este o substanță dură, smalțul, după care urmează un strat de dentină, iar în interior se află un țesut moale, așa numită pulpă dentară. Când medicul stomatolog constată că un dinte este cariat sau avariat de un accident, el va elimina țesutul inflamat sau infectat, așa zisul ”nerv”, printr-un tratament endodontic  (tratament de canal).

Cum aflu dacă am nevoie de un tratament endodontic (tratament de canal) ?

Durerea este primul semnal. O durere care apare brusc și nu cedează rapid, sau jenă la masticație și când strângem din dinți. Cu toate astea, există și dinți care nu dor. Asta înseamnă că nervul a fost atât de afectat încât nu mai reacționează.

De ce este nevoie de un tratament endodontic (tratament de canal) ?

Pulpa infectată sau inflamată provoacă în primul rând durere intensă și sensibilitate la cald sau rece și în al doilea rând ignorarea problemei poate duce la agravarea situației. E bine de știut că dintele continuă să trăiască și după scoaterea pulpei, hrănindu-se de la țesuturile din jur. După scoaterea pulpei, canalul va fi obturat, și se va realiza o plombă sau chiar coroană dentară daca este indicat.