Tratamentul stomatologic la copii mici

Pedodontia este ramura stomatologiei ce se ocupa cu tratamentul copiilor cu varste mici. Dintii permanenti ai unui copil o sa fie mai frumosi si mai sanatosi daca si dintii de lapte au fost ingrijiti si tratati cand a fost cazul. Educatia pentru o igiena orala corecta trebuie inceputa inca din copilarie. Parintii au un rol important in aceasta perioada a vietii copilului.

Prima vizită ar trebui să fie una de acomodare, copilului să îi fie prezentate scaunul stomatologic și instrumentele, să ia contact direct cu noul mediu ce poate fi destul de intimidant la început și să se stabilească o relație de prietenie bazată pe încredere, atât între medicul pedodont și copil, dar și între pedodont și părinte. Scopul acestei vizite este ca cei trei să formeze o echipă, în care fiecare să aibă un rol și sarcini bine stabilite, pe care să încerce pe cât posibil să le ducă la bun sfârșit.

Dintre manoperele nedureroase si chiar prietenoase cu cu cei mici amintesc periajul profesional, sigilarile santurilor si fosetelor sau fluorizarile.

Sigilarea este metoda de izolare a suprafetei dentare de mediul cavitatii bucale cu scopul de a preveni formarea cariilor.Cu alte cuvinte, se aplica un strat fin de material pe suprafata dintelui si astfel scade potentialul de retentie a alimentelor. Integritatea sigilarilor se poate verifica in primul rand vizual de catre parinte deoarece acestea au culori diferite de ale dintelui, dar recomandarea este sa fie evaluate de pedodont macar o data pe an.
Fluorizarea este metoda prin care se suplimenteaza cantitatea de fluor la nivelul smaltului cu scop profilactic. Este recomandata in mod deosebit copiilor.

Cabinet stomatologic Pitesti Cabinet stomatologic pitesti