Implantologia este ramura stomatologiei a cărei menire este înlocuirea dinților lipsă sau afectați de carii, accidente sau de boala paradontală. Înlocuirea dinților pierduți nu este doar o problemă medicală sau de igienă dar și un mod de a ne recâștiga încrederea în noi și mai ales, de a ne elibera de complexe în relațiile cu cei din jur.  De aceea, implantologia a devenit una dintre cele mai prețuite proceduri stomatologice.

Implantul dentar reprezinta radacina unui dinte artificial. In cazul in care un dinte natural a trebuit sa fie extras in zona respectiva se fixeaza un implant. Implantul dentar este de fapt un surub de titan care este fixat prin tehnici speciale la nivelul osului maxilar sau mandibular.

Tratamentul stomatologic care presupune folosirea implantelor are citeva etape distincte si se poate intinde pe o perioada de timp cuprinsa intre 3-9 luni.Succint aceste etape sunt:

  • fixarea in os a implantului propriu-zis
  • acoperirea cu bontul de vindecare
  • executie de coroane provizorii daca e cazul
  • executia lucrarii definitive
  • monitorizarea periodica prin controale si radiografii

Fixarea implantului dentar poate necesita manopere chirurgicale auxiliare cum ar fi plastia osului prin aditie de os sau remodelarea  chirurgicala a sinusului maxilar.

Implantul dentar reprezintă o variantă de tratament ce poate fi aplicată fiecărui adult care are o stare de sănătate moderată sau bună însă nu se vor putea aplica implante copiilor și adolescenților, motivul fiind creșterea incompletă a oaselor. De asemenea se contraindică aplicarea implantelor la pacienții cu o stare gravă de sănătate ( cancer, diabet de tip I, etc.).

implant dentar pitesti